Fizioterapie (Curent TENS)

TENS (Trans Electric Nerve Stimulation) sau stimularea nervoasa electrica transcutanata, reprezinta una dintre modalitatile cele mai frecvente de tratament. Consta in stimularea directa la nivelul tegumentului si poate utiliza o frecventa mare (conventional) sau o frecventa joasa (tip acupunctura AL-TENS). Aceasta forma este utilizata in stimularea punctelor trigger sau a punctelor clasice de acupunctura. Mecanismul de actiune consta in eliberarea de endorfina la nivelul sistemului nervos central.

Stimularea electrica nervoasa transcutanata TENS, constituie o metoda netraumatizanta de combatere a starilor dureroase acute sau cronice, de diferite cauze, prin folosirea curentului oscilant de joasa frecventa. Intruncat TENS poate produce aritmii, este contraindicata aplicarea la persoanele care sufera de boli grave ale cordului sau cu pacemaker. Utilizarea stimulilor electrici in tratamentul sindromului dureros este o practica veche, legata de istoria electroterapiei. Ea consta in folosirea unui curent de joasa frecventa in scop electroanalgezic (durerea latenta). Prin folosirea curentilor de mare frecventa, aduc un important efect antialgic imediat si de scurta durata, cat si stimulare musculara.

Curentii TENS se folosesc in: discopatie, boli degenerative ale articulatiilor, artralgia si sindroame dureroase in poliartrita reumatoida si spondilita, nevralgii si sindroame de compresie, inflamatii periartritice, dureri post-chirurgicale, alte sindroame dureroase cu exceptia durerilor cauzate de tumori, distrugerea partiala a fibrelor nervoase aferente, atrofia de imobilizare sau denervare partiala.

Care sunt beneficiile curentilor TENS

Stimularea nervoase cu efecte diferite
Inhibitia conducerii durerii
Stimularea sintezei de endorfine
Facilitarea transmiterii impulsului de-a lungul fibrelor aferente
Stimularea in electroacupunctura
Stimularea de unitati neuromotrice

Recomandari pentru un efect maxim

Combinati electroterapia cu masajul si kinetoterapia
In perioada tratamentului, dedicati-va in totalitate procesului de recuperare
Incercati sa aveti o alimentatie echilibrata si sanatoasa
Nu intrerupeti tratamentul decat atunci cand este neaparat necesar