Masaj Relfexoterapeutic

Reflexoterapia se poate defini ca fiind tratamentul prin masaj al punctelor reflexe diagnosticate a fi sensibile. Acest tip de masaj este util in tratarea a unei largi varietati de afectiuni. Inca din cele mai vechi timpuri, practicata de catre vindecatorii din Egiptul si China Antica, reflexoterpia se foloseste pentru tratarea si prevenirea diverselor boli. Aceasta metoda se bazeaza pe detectarea si corectarea unor dezechilibre ale organismului.

Potrivit Institutului International de Reflexologie creat de Eunice Ingham in 1973, energia circula in permanenta de-a lungul canalelor din corp, care se termina in punctele reflexe ale mainilor si picioarelor. Cand acest flux de energie nu intalneste nici un obstacol, persoana respectiva se afla intr-o stare de sanatate buna, dar daca fluxul este blocat de o tensiune sau congestie, persoana devine bolnava.

Tratand ,,reflexele” se distrug blocajele, iar sistemele isi regasesc armonia. Teoria de baza a reflexoterapiei este aceea ca organismul nostru este impartit in 10 multe zone egale si ca talpa piciorului este o harta a organelor noastre. Prin masarea talpilor se trateaza anumite afectiuni. Reflexoterapia nu pune diagnostice, ea constata zonele cu dezechilibru energetic care au determinat tulburari functionale si organice si ajuta la refacerea armoniei energetice. Actioneaza asemanator cu acupunctura, numai ca in locul acelor se foloseste apasarea unor puncte reflexogene specifice, apasare care stimuleaza zone specifice din organism.

Organele si sistemele corpului uman sunt interconectate intre ele si au in acelasi timp legaturi vasculare nervoase si energetice directe cu zonele corespunzatoare reflexogene. Astfel, se cunosc zone de proiectie la nivelul picioarelor, mainilor, coloanei vertebrale, limbii, urechii, intestinului gros. Exista si o ipoteza duala potrivit careia intregul organism se proiecteaza pe fiecare organ, care la randul lui se gaseste proiectat in orice punct al organismului, identificarea stiintifica neputandu-se inca efectua cu tehnicile actuale.

Profilactic, pot beneficia de masaj reflexoterapeutic, toti oamenii care adera la protectia impotriva imbolnavirilor, dorind sa-si mentina o circulatie sanguina si implicit energetica buna.

Masajul reflexoterapeutic este util in tratarea unor afectiuni precum:
– migrene, stres, ameteli, insomnii, oboseala cronica, instabilitate emotionala, depresii, anxietate;
– afectiuni ale coloanei vertebrale: sciatica, lombosciatica, spondiloze, cifoze, reumatism, artroze, artrite, gonartroza, coxartroza;
– tulburari endocrine: tiroida, suprarenale, deficiente de crestere la copii, reglarea menstruatiei, tulburari de menopauza, disfunctii sexuale, tulburari de metabolism, obezitate, diabet;
– afectiuni digestive: gastrite, enterocolite, ulcer, colite, esofagite de reflux, constipatie, hemoroizi, balonari;
– afectiuni circulatorii: hipo si hipertensiune arteriala, arterioscleroza, guta;
– afectiuni renale, etc

Efectele masajului reflexoterapeutic:
Prin reflexoterapie se deblocheaza si se elimina acumularile de toxine din organism. Principalul si cel mai important efect este relaxarea musculara si nervoasa. Un alt efect este restabilirea armoniei si homeostaziei tuturor functiilor organismului: ameliorarea circulatiei sanguine si limfatice; imbunatatirea functionarii sistemului nervos (cel masat va dormi mult mai bine dupa prima sedinta), reglarea diurezei; activarea peristaltismului intestinal, etc.

Masajul reflexoterapeutic este contraindicat in:
– starile febrile;
– bolile infecto-contagioase si dermatologice;
– tulburarile venoase si limfatice acute;
– afectiunile care necesita interventii chirurgicale;
– tulburarile de sarcina (in sarcina se evita masarea zonei bazinului);
– depresiile grave.