Masajul terapeutic este una dintre cele mai eficiente si apreciate forme de tratament in cazul multor afectiuni locomotorii. Masajul terapeutic, sau masajul medical, consta in prelucrarea manuala a tesuturilor moi cu scopul de a stimula vindecarea unor afectiuni. Pentru efectuarea masajului se folosesc uleiuri sau creme de masaj speciale care lubrifiaza bine zona masata.
In masajul terapeutic se folosesc diferite tehnici, in functie de obiectivele fiecarui tratament si in functie de afectiunea care trebuie sa fie tratata. Este important de stiut faptul ca masajul terapeutic face parte din procedurile de recuperare medicala si practicarea acestuia necesita cunostinte solide de anatomie, fiziologie si fiziopatologie.
1. Care sunt efectele masajului terapeutic
Masajul terapeutic actioneaza direct asupra organismului, iar efectele sale sunt multiple. Cateva dintre cele mai importante efecte ale masajului terapeutic sunt:
– Stimuleaza secretia de lichid sinovial intraarticular
– Stimuleaza circulatia sangelui
– Imbunatateste considerabil nutritia si oxigenarea structurilor anatomice masate
– Intervine direct asupra durerii, avand un considerabil efect antialgic
– Imbunatateste amplitudinea articulara si elasticitatea structurilor moi periarticulare
– Imbunatateste metabolismul local
2. Cum actioneaza masajul terapeutic
Corpul omenesc este un organism complex care are capacitatea de a se adapta la conditiile in care traieste. Stimulii externi stimuleaza sau indiba unele functii ale organismului. De exemplu, daca este supus la efort fizic, corpul omenesc sufera numeroase modificari: apare transpiratia, vasele sanguine se dilata, creste tensiunea arteriala, creste cantitatea de oxigen la nivel cerebral, etc. Cu alte cuvinte, corpul „se pune pe treaba” pentru a face fata noilor conditii. Daca noii stimuli persista mai mult timp, capacitatea organismului de a se adapta creste si ea.
Masajul stimuleaza multe functii ale organismului contribuind astfel la cresterea randamentului acestora.
3. Cui se adreseaza masajul terapeutic
Masajul terapeutic se adreseaza atat persoanelor care sufera de o afectiune cat si celor care doresc sa-si pastreze starea de sanatate. Vom enumera in continuare cateva dintre situatiile cele mai frecvente in care masajul terapeutic poate aduce beneficii considerabile:
– Hernie de disc, discopatie si lombosciatica
– Coxartroza si gonartroza
– Spondiloza cervicala
– Contracturi, intinderi si rupturi musculare
– Dureri articulare si musculare
– Circulatie periferica deficitara
– Dureri de spate, solduri, picioare, ceafa sau maini
– Redoare articulara
4. Contraindicatiile masajului terapeutic
Masajul terapeutic este o forma sigura si naturala de tratament, motiv pentru care nu are prea multe contraindicatii. Este bine insa sa se evite masajul terapeutic in urmatoarele situatii:
– Afectiuni la nivelul pielii (afectiuni dermatologice, tumefieri, iritatii, rani, etc.)
– Tromboze (exista riscul de a pune in circulatie cheaguri de sange)
– Boli ale vaselor sanguine
– Boli infectioase
– Ulcere
– Hemoragii
– Tumori maligne
– Sifilis
– Inflamatii respiratorii acute
5. Cate sedinte de masaj terapeutic sunt recomandate
Pentru majoritatea afectiunilor sunt necesare minim 12 sedinte de masaj terapeutic. Se recomanda minim 3 sedinte pe saptamana in cazurile mai usoare si minim 5 sedinte pe saptamana daca gradul de evolutie a afectiunii este mai ridicat.
6. Cine poate practica masajul terapeutic
Spre deosebire de masajul de relaxare, masajul terapeutic necesita cunostiinte teoretice si practice suplimentare. Un astfel de masaj poate fi practicat doar de catre un maseur profesionist, absolvent al unui curs de masaj acreditat de Ministerul Muncii. Ideal ar fi insa ca masajul terapeutic sa fie efectuat de catre un kinetoterapeut experimentat. Acesta este absolvent al Facultatii de Kinetoterapie si este cel mai pregatit din punct de vedere teoretic si practic pentru efectuarea masajului medical sau terapeutic.
7. Detalii cu privire la masajul terapeutic
– Masajul terapeutic combinat cu electroterapia sau laserterapia da rezultate foarte bune in durerile de spate (lobosciatica, hernie de disc, discopatie) sau ceafa (spondiloza cervicala)
– Masajul terapeutic este o forma de tratament absolut naturala
– Efecele masajului terapeutic se pastreaza de la cateva zile pentru o singura sedinta si pana la cateva luni pentru un pachet de 10 sedinte
8. Cu ce proceduri se combina masajul terapeutic
In functie de afectiunile care trebuie tratate, masajul terapeutic se poate combina cu electroterapia, sau terapia cu unde electromagnetice. In majoritatea afectiunilor, combinarea mai multor proceduri de tratament cresc considerabil randamentul terapeutic.
9. Unde pot beneficia de masajul terapeutic
Masajul terapeutic se poate practica la cabinetul nostru.
10. Cum ma programez pentru un tratament
Programarea pentru o sedinta de masaj terapeutic se face printr-o programare online sau telefonic.